Flora en fauna

Kamsalamanders danken hun naam aan de getande rugkam. Deze kam ontwikkeld zich in het voorjaar om later weer te verdwijnen. Het zijn de grootste inheemse salamanders. Ze kunnen 20cm worden. Ze verblijven van maart tot juli in het water. Kamsalamanders zijn vrij zeldzaam en staan inmiddels op de rode lijst.

De ringslang is het grootste inheemse reptiel (man 90cm; vrouw 120cm) en dankt zijn naam aan de gele of oranjekleurige ring achter zijn kop. De ringslang is niet giftig en kan uitstekend zwemmen. Hij kan wel 20 minuten onder water blijven. Zijn voedsel bestaat uit kikkers, padden salamanders en muizen.

De groene specht is 31 cm groot met een lange tong van 10 cm. om insecten te kunnen vangen. Hij is mede te herkennen aan zijn luide “lach” Dez specht tref je vaak, in tegenstelling tot andere spechten, op de grond aan. Zijn voedsel bestaat uit wormen, rode bosmieren en allerlei insecten. Ook deze vogel staat op de rode lijst.

De grote bonte specht
Deze vogel is 20 tot 26 cm groot en is een algemene verschijning. Zijn voedsel bestaat uit larven van kevers die zich onder de bast van naaldbomen bevinden. Verder noten, bessen en zaden.